Epicentre Guimerà

El teatre i l’activitat literària d’Àngel Guimerà va relacionar-se d’una manera particularment esponjosa amb les tensions ideològiques de la seva època, que van contribuir a dibuixar els paradigmes i paradoxes de la«identitat catalana».
Per això, no és un assumpte menor que la seva figura pública presentés contradiccions profundes respecte dels valors ideològics dominants del seu temps. El seu activisme cultural, doncs, pot ser llegit igualment des d’unes contradiccions personals fascinants, que fan que rellegir Guimerà sigui també acostar-se a les ferides originals de la nostra construcció nacional.

PROGRAMACIÓ

EXPOSICIÓ
Guimerà
18/01 al 12/06/16. Vestíbul Sala Gran
Un recorregut per la figura d’Àngel Guimerà i una mostra de les contradiccions de l’autor entre la popularitat del personatge públic i la seva tortuosa individualitat. El discurs textual de l’exposició, que s’acompanyarà de diversos plafons amb fotografies d’actors i actrius de l’època, ens ajudarà a reflexionar sobre la configuració de la cultura catalana moderna. Tots els materials de l’exposició provenen del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre amb la col·laboració de la Biblioteca de Catalunya.

 

CONCERT
Titaina
25/01/16 a les 20 h. Sala Petita
Sainet líric d’Enric Morera amb llibret de Guimerà sobre els tèrbols amors d’una gitana, entre la passió d’un bandoler i un jove pagès. Una ocasió per entendre la importància del teatre musical en la popularitat —local i internacional— de Guimerà.
Una coproducció de l’Escola Superior de Músi­ca de Catalunya (Esmuc) i del Teatre Nacional de Catalunya.
Més informació aquí.
Entrada lliure amb reserva aquí.

 

ESPECTACLES
20/01/16 - 28/02/16. Sala Petita del TNC
Direcció: Carlota Subirós
Una mirada actual a un gran tresor del nostre patrimoni.
Entrades aquí

 

18-20/02/16 a les 19 h. Ateneu Barcelonès
Un espectacle a partir del discurs d’Àngel Guimerà.
Dramatúrgia i direcció: Ferran Dordal i Albert Arribas
Intèrprets: Roberto G. Alonso, Montse Esteve i Ramon Villegas
Espai i vestuari: Sílvia Delagneau
Moviment: Roberto G. Alonso
Amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.
Entrada lliure a l'Ateneu Barcelonès amb reserva aquí.

 

RUTA LITERÀRIA
La Barcelona de Guimerà
21/02/16
Prenent la impremta de La Renaixensa com a punt de partida, ens endinsarem pels carrers de la Barcelona d’Àngel Guimerà per recórrer alguns espais destacats en la seva biografia de la mà dels seus escrits.
A càrrec de les responsables de la Casa Museu Àngel Guimerà del Vendrell Neus Oliveras, filòloga i professora de literatura catalana experta en l’obra de Guimerà, i d’Àngels Santacana, historiadora i coordinadora de museus.
En col·laboració amb la Casa Museu Àngel Guimerà del Vendrell.
Més informació aquí.
Entrada lliure amb reserva aquí.

 

GUIMERÀ I EL CINEMA
23/02/16 a les 18.30 h. Filmoteca de Catalunya
Projecció de la pel·lícula Tiefland de Leni Riefenstahl.
Tiefland (Terra baixa) és un film basat en l’òpera homònima sobre l’obra Terra baixa d’Àngel Guimerà composada per Eugen Albert el 1903 que es va rodar entre el 1944 i el 1953.
La directora Leni Riefenstahl, qui als anys trenta es convertiria en la principal cineasta del règim nazi, va fer servir com a figurants un grup de gitanos d’un camp de concentració –episodi que queda recollit a La niña de mis ojos–, la qual cosa lliga amb el discurs racial dels nazis ja que vol ser una glosa de la naturalesa per damunt de la societat mercantil, els instints per damunt dels interessos. Riefenstahl ja havia estat protagonista d’una petita sèrie de films de muntanya en els que ella mateixa encarnava la puresa.
Tiefland va ser protagonitzat per Bernhard Minetti, l’actor a qui una vintena d’anys més tard Thomas Bernhard dedicaria el seu Minetti, un retrat de l’artista vell.
Entrades a la Filmoteca de Catalunya

 

CONFERÈNCIES
Guimerà: violència i llibertat
Gener-Abril 2016
Diverses biblioteques públiques catalanes
Els autors del llibre Guimerà: home símbol, Xavier Albertí i Albert Arribas, reflexionen sobre la soterrada necessitat d’alliberament formal que recorre l’obra de Guimerà, per reclamar noves claus de lectura que apel·lin directament la sensibilitat contemporània.
 
Àngel Guimerà periodista: una veu del vell catalanisme exigent i mestís
21/01/16 a les 19 h. Ateneu Barcelonès
El periodista Lluís Reales analitzarà com va influir Guimerà en l’articulació dels codis periodístics i polítics de la Catalunya moderna, per comprendre millor la seva petja en la nostra contemporaneïtat.
Entrada lliure a l'Ateneu Barcelonès.

 

— Guimerà i el Premi Nobel
11/02/16 a les 19 h. Reial Acadèmia de Bones Lletres
El professor Enric Gallén recorrerà l’apassionant (i no sempre verídica) història de la candidatura de Guimerà al Premi Nobel, a la sala d’actes de la mateixa Acadèmia que el va proposar com a candidat.
El Premi Nobel es va començar a concedir al 1901, i l’Acadèmia de Bones Lletres va tenir ocasió de presentar-hi el seu candidat des de 1906, tot just un any després que Suècia hagués reconegut la independència de Noruega com a monarquia constitucional, i els dos països s’haguessin separat políticament. Així, el candidat català va ser repetidament Àngel Guimerà entre 1907 i 1923, fins a la seva mort.

 

PROJECTE PEDAGÒGIC
Guimerà a l’aula
Un projecte pilot per treballar noves pautespedagògiques que acostin els adolescents al patrimoni teatral català des d’un enfocament crític amb les dinàmiques que han configurat la nostra cultura moderna.
Amb la col·laboració de l’Institut Quatre Cantons.

 

PUBLICACIONS
Paral·lelament a totes les activitats de l’epicentre, es publicaran nous materials sobre la figura i l’obra de Guimerà, que contribueixin a promoure noves claus de lectura contemporànies sobre l’autor.
—  Guimerà: home símbol de Xavier Albertí i Albert Arribas, Edicions 62. Data de publicació: 2 de març de 2016
—  Opúscle Guimerà. Publicació principal de l’epicentre d’aquesta temporada 2015/2016 dedicat a rellegir la figura d’Àngel Guimerà. En aquest recull, el lector trobarà nous materials que contribuiran a promoure noves claus de lectura contemporànies sobre la figura i l’obra del dramaturg català. Disponible als vestíbuls de les sales del TNC i per descarregar aquí (format PDF).