Epicentre Pioneres

Epicentre Pioneres

Els espectacles, activitats i publicacions de l'epicentre d'aquesta temporada tenen la voluntat de rescatar de l'oblit algunes veus femenines fonamentals per comprendre millor la nostra herència cultural.

A les històries del teatre català d’abans de la Guerra Civil, no hi figuren gaires noms d’escriptores. Bona part de les dramaturgues més brillants van tenir carreres d’una notable brevetat, sovint per causes biogràfiques que les van allunyar dels escenaris. En força casos, a més, van decidir signar amb pseudònims masculins per esquivar els imperatius morals de la seva època. L’epicentre de la temporada 2019-2020 vol ajudar a rescatar d’un oblit particularment injust algunes d’aquestes veus femenines, fonamentals per comprendre millor la nostra herència dramàtica.
Espectacles al voltant de l'epicentre
Solitud
Víctor Català
05/03/20 – 05/04/20
Sala Petita

L’huracà
Carme Montoriol
12/03/20 – 15/03/20
Sala Tallers

Lectures dramatitzades: Una venjança com n’hi ha poques, Lluïsa Denís / Es rifa un home!, de Rosa M. Arquimbau / Les cartes, de Víctor Català
18/03/20 – 19/03/20
MNAC
Espectacle preferent per a les persones abonades

Solitud a Stromboli. Somnis, signes i símbols
Rosa Delor
26/03/20 – 03/04/20
Restaurant del TNC
Espectacle preferent per a les persones abonades

Compositores del Modernisme
Lluïsa Denís, Narcisa Freixas, Carme Karr, Isabel Güell, Matilde Escalas i Lluïsa Casagemas, entre altres
02/04/20
Sala Gran
Espectacle preferent per a les persones abonades

Publicacions al voltant de l'epicentre Pioneres
Amb motiu de l’epicentre Pioneres, el TNC publicarà, en col·laboració amb Arola Editors i amb la Institució de les Lletres Catalanes, unes publicacions especials d’algunes de les autores més brillants del panorama català.

Miscel·lània d’autores
Volum dedicat a autores diverses del panorama català. Aquest volum inclourà una tria de peces d’autores com: Víctor Català, Felip de Palma (Palmira Ventós), Carme Karr, Dolors Monserdà, Lluïsa Denís, Carme Montoriol i Rosa M. Arquimbau

Víctor Català
Volum en el que es recollirà el teatre complet de Víctor Català: La infanticida, Germana Pau, Verbagàlia, Les cartes, L'alcavota, La tieta, Pere màrtir i La vepa.

Carme Montoriol
Volum en el que es recollirà el teatre complet de Carme Montoriol: L'abisme, L'huracà, Avarícia, Tempesta esvaïda i El castell de la serp.

Rosa M. Arquimbau
Volum en el que es recollirà el teatre complet de Rosa M. Arquimbau.

Opuscle Epicentre Pioneres
Editat pel TNC, amb textos sobre algunes veus femenines fonamentals de la cultura catalana. Contindrà totes les activitats i els espectacles entorn de l’epicentre.