Epicentre Pioneres

Epicentre Pioneres

Els espectacles, activitats i publicacions de l'epicentre tenen la voluntat de rescatar de l'oblit algunes veus femenines fonamentals per comprendre millor la nostra herència cultural.

A les històries del teatre català d’abans de la Guerra Civil, no hi figuren gaires noms d’escriptores. Bona part de les dramaturgues més brillants van tenir carreres d’una notable brevetat, sovint per causes biogràfiques que les van allunyar dels escenaris. En força casos, a més, van decidir signar amb pseudònims masculins per esquivar els imperatius morals de la seva època. L’epicentre de la temporada 2019-2020 vol ajudar a rescatar d’un oblit particularment injust algunes d’aquestes veus femenines, fonamentals per comprendre millor la nostra herència dramàtica.

Publicacions

Amb motiu de l’Epicentre Pioneres, el TNC ha publicat, en col·laboració amb Arola Editors,uns volums de l’obra reunida d’algunes de les dramaturgues més destacades del panorama català:

Pioneres modernes. Dotze autores de l’escena catalana 1876-1938, una antologia a cura de Mercè Ibarz que inclou obres de Rosa Maria Arquimbau, Maria Carratalà, Maria Lluïsa Algarra, Llucieta Canyà, Cecília A. Màntua, Carme Montoriol, Lluïsa Denís, Maria Domènech, Carme Karr, Felip Palma [Palmira Ventós], Víctor Català [Caterina Albert] i Dolors Monserdà. Arola Editors / TNC, 2020

Volum de Teatre reunit de Rosa Maria Arquimbau, Arola Editors / TNC, 2020

L’huracà, de Carme Montoriol, Arola Editors / TNC, 2020

Volum de Teatre reunit de Víctor Català, Arola Editors / TNC, 2020

Volum de Teatre reunit de Carme Montoriol, Arola Editors / TNC, 2020