Febrer 2021
DlDmDcDjDvDsDg
Dl1Dm2Dc3Dj4Dv5Ds6Dg7
Dl8Dm9Dc10Dj11Dv12Ds13Dg14
Dl15Dm16Dc17Dj18Dv19Ds20Dg21
Dl22Dm23Dc24Dj25Dv26Ds27Dg28

Informació

La nit de la iguana

 • Tennessee Williams
 • Traducció i direcció Carlota Subirós
 • Sala Gran
 • 11/02/2021 al 28/03/2021

Un cant a la bellesa i a la llibertat

Anys quaranta, en un racó perdut de la costa del Pacífic a Mèxic. Mentre grups de turistes alemanys celebren en banyador els bombardejos de la Luftwaffe sobre Londres, l’antic reverend Lawrence T. Shannon, reconvertit en guia turístic després d’haver estat expulsat de la seva església i haver passat una temporada en una clínica psiquiàtrica, es retroba amb una antiga amant que regeix un petit hotel costaner.

La nit de la iguana s’immergeix en el malestar del món globalitzat, íntimament amenaçat per la banalització turística i les seves promeses encapsulades que empenyen a la perpètua insatisfacció davant la manca d’alternatives quotidianes fèrtils. I alhora, emboirada d’un embriagador erotisme crepuscular, l’obra de Tennessee Williams emergeix també com un cant a la bellesa i a l’arriscada vivència de la llibertat.

Tennesse Williams
Tennessee Williams va néixer el 1911 a Columbus, Mississipí, on el seu avi era reverend. Quan el seu pare, un venedor ambulant, es va mudar amb la seva família a St. Louis uns anys més tard, tant ell com la seva germana van trobar impossible adaptar-se a la vida de la ciutat. Va entrar a la universitat durant la Gran Depressió i en va marxar al cap d’un parell d’anys per ocupar una feina d’oficina en una empresa de sabates. Hi va treballar durant dos anys, mentre es passava els vespres escrivint. Va entrar a la Universitat d’Iowa l’any 1938 on va compaginar els seus estudis amb feines molt diverses a temps parcial. L’any 1940 va rebre la beca d’investigació Rockefeller per la seva obra Battle of Angels, i va guanyar un premi Pulitzer el 1948 per A Streetcar Named Desire i el 1955 per Cat on a Hot Tin Roof. Altres obres: Summer and Smoke, The Rose Tattoo, Camino Real, Baby Doll, The Glass Menagerie, Orpheus Descending, Suddenly Last Summer, The Night of the Iguana, Sweet Bird of Youth, i The Two-Character Play. Tennessee Williams va morir l’any 1983.

University of the South
La University of the South, una universitat nacional d’arts liberals i seminari episcopal, és el beneficiari del llegat de Tennessee Williams, inclosos els drets d’autor de totes les seves obres. Aquest regal es va fer com a record a l’avi de Williams, el reverend Walter E. Dakin, que va estudiar al seminari de la universitat el 1895. La Fundació Walter E. Dakin Memorial serveix per finançar la Sewanee Writers ’Conference, la Sewanee Young Writers’ Conference i l’Escola de Lletres. La fundació també finança beques per a estudiants que desitgin dedicar-se a l'escriptura dramàtica i beques que s’atorguen anualment a autors o dramaturgs emergents. D'entre els becats, hi ha noms com Ann Patchett, Claire Messud, Tony Early i Mark Richard. El Tennessee Williams Center acull el departament de teatre de la Universitat i una part de la Fundació es destina al departament i a les seves produccions teatrals.

Pòdcast - Carlota Subirós, directora de l'espectacle, ens endinsa en els temes fonamentals de l'obra de Tennessee Williams.

Fitxa artística

Autoria
Tennessee Williams
Traducció i direcció
Carlota Subirós
Dramaturgista
Ferran Dordal i Lalueza
Amb
Paul Berrondo, Joan Carreras, Màrcia Cisteró, Ricardo Cornelius, Antònia Jaume, Paula Jornet, Wanja Manuel Kahlert, Nora Navas, Hans Richter, Juan Andrés Ríos, Claudia Schneider i Lluís Soler
 • + Informació
  Escenografia
  Max Glaenzel

  Vestuari i Caracterització
  Marta Rafa Serra

  Il·luminació
  Mingo Albir

  So
  Damien Bazin

  Maquillatge i perruqueria
  Anna Rosillo

  Confecció de vestuari
  Goretti Puente
  Moviment coreogràfic
  Laia Duran

  Ajudanta de direcció
  Raquel Cors

  Ajudant d’escenografia
  Josep Iglesias

  Ajudant de vestuari
  Marc Udina

  Assessorament musical
  Joan Garriga
  Producció
  Teatre Nacional de Catalunya

  La nit de la iguana és gentilesa de l’acord especial amb la University of the South, Sewanee, Tennessee

  Agraïments
  Albert Arribas
  Sala Beckett
  Yadur González
  Gian Aimi Duran
  Raxá De Castilla
  Ainara Munt
  Míriam Compte
  Mentirijilla Tattoo

Multimèdia