El nou Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona oferirà formació reglada en el sector per al curs 2023-2024

El nou Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona oferirà formació reglada en el sector per al curs 2023-2024

Barcelona, 29 de març de 2023
El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el tinent d’alcaldia de Cultura i Educació, Jordi Martí, han presentat l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona, el qual obrirà les seves portes el curs 2023-2024. També han participat en aquest acte, la directora executiva del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Mònica Campos, i el director del centre educatiu, Joan Pedroche.

Un nou centre d’àmbit professional centrat en el sector de les arts escèniques, que està present a la ciutat amb 125 espais, entre teatres i sales polivalents, i també a la comarca del barcelonès on es realitzen una mitjana de 90 concerts anualment. D’un estudi encarregat pel Consorci d’Educació a la Fundació BCN Formació Professional, se n’extreu la necessitat de crear un centre específic i especialitzat en arts escèniques que ofereixi formació reglada i concentri tota la formació del sector.

L’institut forma part d’una nova tipologia de centres focalitzats en els ensenyaments professionalitzadors amb un disseny que aposta per una configuració d’espais flexibles i polivalents, adaptats als usos, als perfils i a les edats dels usuaris a qui van dirigits per tal de fer-los atractius i inspiradors. Equipaments que aposten per espais lluminosos i transparents, amb materials naturals, propers i càlids i on la natura s’hi integri com a part fonamental del paisatge; també s’aposta per espais que funcionalment estiguin formats per un espai seu de l’activitat i diversos espais complementaris de suport on compartir les sinergies amb altres operadors del mateix àmbit professional.

El programa funcional de l’institut estarà format per:

 • una aula polivalent
 • una aula de moviment
 • una aula d’interpretació
 • una aula o espai escènic
 • una aula o laboratori de luminotècnia
 • una aula d’informàtica
 • una aula tècnica d’imatge i so i un laboratori de so
 • una sala de muntatges i estudi de so
 • un estudi d’animació i de discjòquei
 • un laboratori d’electrònica, electrotècnia i mecànica
 • un taller
 • un taller de fotografia
 • espais comuns per a l’administració, la direcció, serveis...
Aquest centre, per la seva eficiència i coherència, està distribuït en diversos espais com són: la seu principal, situada en els mòduls de l’actual Escola Auditori amb 1.900 m2 de superfície, els espais cedits pel Teatre Nacional de Catalunya (TNC) amb 450 m2; i finalment la sala de pràctiques principal, la qual estarà ubicada a l’Orfeó Martinenc juntament amb d’altres espais complementaris, amb un total 550 m2. En total disposarà de 2.900 m2 de superfície d’equipaments.

El disseny i condicionament d’aquests espais anirà a càrrec del Consorci d’educació de Barcelona i tindrà un cost de 400.000 € que estarà finançat al 50% pel Departament d’Educació i l’Ajuntament de Barcelona.

L’aposta per aquest tipus de centres permet la concentració del talent de docents i alumnat per treballar per a l’excel·lència, una interlocució clara amb l'empresa, una eina que clarifica l’oferta i facilita l'orientació i la visualització aspiracional per a l'alumnat del seu horitzó formatiu i professional. A més a més, es concentra també tota l’oferta d’ensenyaments del sector audiovisual i de les arts escèniques i l’espectacle en viu, seguint la línia de treball d’altres àmbits professionals que ja presenten una singularització dels centres formatius, com són l’Institut Bonanova, al Parc Salut Mar; l'Institut Tecnològic de Barcelona; l'Institut de l'Esport de Barcelona, l’Institut dels Aliments de Barcelona, a Mercabarna, l’Institut de Logística de Barcelona, al Port, o l’Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació a l’edifici MediaTIC.

Col·laboració amb el Teatre Nacional de Catalunya i altres col·laboradors
S’està treballant en un conveni amb el Teatre Nacional de Catalunya que preveu línies de col·laboració relacionades amb la cessió d’espais i el suport de professionals del TNC al personal docent del centre en diferents disciplines com sastreria, maquillatge, perruqueria, il·luminació, so, maquinària, imatge per a l’escena, producció, attrezzo i regidoria.

La col·laboració amb el TNC generarà la possibilitat d’un intercanvi d’informació entre el teatre i el personal docent del centre perquè es pugui fer una correlació de continguts entre les matèries que s’imparteixen i els projectes artístics que es duguin a terme en cada moment al TNC. A més a més, l’alumnat podrà utilitzar material tècnic i tecnològic en desús de l’equipament.

També facilitarà l’assistència de l’alumnat i del professorat a assajos i trobades pedagògiques amb professionals per poder veure in situ com es desenvolupa l’activitat artística i laboral dels professionals de les arts escèniques. A més a més, servirà per poder acollir pràctiques d’alumnes que complementin així la formació en algunes assignatures.

Un projecte que es vol posar al servei de referents en el sector audiovisual i de l’escena de la ciutat per tal d’establir sinergies, com són entre d’altres l’Orfeó Martinenc, Sala Razzmatazz, Barcelona Music Lab, el Gran Teatre del Liceu, la Sala Becket, el Teatre Lliure, l’Auditori, el Palau de la Música Catalana, L’Auditori, el Mercat de les Flors, el Primavera Sound, CIATRE (Associació de companyies de teatre professional de Catalunya) i ADETCA (Associació d’empreses de teatre de Catalunya), i amb la resta de 248 empreses del sector.

Oferta formativa
L’oferta per al curs 2023-2024 de l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona serà 289 places i un total de 9 grups, que es duplicaran el curs següent.

L’oferta formativa que es proposa combina els cicles que no tenen oferta a Barcelona i d’altres de recent creació, juntament amb ampliació de l’oferta de batxillerat artístic i tecnològic. S’ofereixen com a novetat tres cicles formatius artístics superiors de les arts escèniques: Luminotècnia, Sonorització per a arts escèniques i Maquinària escènica. La resta de l’oferta formativa serà:
 • CFGM Vídeo, discjòquei i so
 • CFGS Realització de Projectes Audiovisuals i Espectacles
 • CFGS Producció d’audiovisuals i espectacles
 • ESCS Tècniques d'actuació teatral
 • Batxillerat (modalitat artístic escènic i modalitat tecnològica)
Més endavant s’oferiran certificats de professionalitat.