Juliol 2022
DlDmDcDjDvDsDg
Dv1Ds2Dg3
Dl4Dm5Dc6Dj7Dv8Ds9Dg10
Dl11Dm12Dc13Dj14Dv15Ds16Dg17
Dl18Dm19Dc20Dj21Dv22Ds23Dg24
Dl25Dm26Dc27Dj28Dv29Ds30Dg31

Informació

Opening Night

 • La Veronal
 • Direcció Marcos Morau
 • Sala Gran
 • 14/07/2022 al 16/07/2022

Grec 2022 Festival de Barcelona

Aquest homenatge al teatre converteix l'escenari en protagonista. El firma una companyia barcelonina que viu un moment artístic excepcional, tant a casa com en els principals escenaris europeus.

Un planeta ignot del qual les passions han estat desterrades, la Calanda rural i el París cosmopolita de Buñuel, una cova de Geòrgia convertida en la porta de l'Infern... En tots aquests espais, i en uns quants més, s'han convertit els escenaris que han trepitjat els i les intèrprets de La Veronal i el seu director i coreògraf, Marcos Morau. Només aquest any 2022, la companyia de dansa ha passat per grans teatres de França, Bèlgica, Alemanya i la Gran Bretanya (incloent-hi el mític Sadler's Wells), però, a més, aquest febrer passat s'ha endut el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d'Arts Escèniques per les coreografies Sonoma (Grec 2020) i Opening Night. Aquesta última, precisament, és la que podrem tornar a veure al TNC, aquest cop com a part de la programació del Grec Festival de Barcelona. Aquí, l'escenari com a tal, aquest munt d'artificis i tramoies, deixa de ser un espai que es converteix en alguna altra cosa per assumir tot el protagonisme. La peça ret homenatge al teatre i, potser per això mateix, és més teatral que les creacions anteriors de la companyia. Aquí no trobareu la kova, aquella gramàtica del moviment que caracteritza el llenguatge de la companyia i que Morau i els intèrprets, assumint voluntàriament el risc que representa, descarten aquest cop per deixar més pas que mai a la paraula (en francès) en un espectacle que ni és ben bé dansa ni és teatre, sinó que se centra en la presència dels cossos sobre l'escenari per tal d'indagar en el caràcter escènic del moviment.

Aquest escenari que ens permet elevar-nos com a espectadors i espectadores per sobre de les nostres pròpies vides i preocupacions, la maquinària amb la qual crea les ficcions que consumim i els personatges que les interpreten són l'objecte d'un homenatge a aquell espai i temps en els quals la vida i la veritat entren en conflicte. L'han imaginat els i les intèrprets de la peça amb Marcos Morau, un coreògraf nascut el 1982 a Ontinyent (Comunitat Valenciana) que es va formar en dansa a Barcelona, València i Nova York, però que també ha cursat un Màster en Teoria de la Dramatúrgia i té amplis coneixements de fotografia. L'any 2005 va fundar La Veronal, un col·lectiu en el qual van confluir artistes de camps tan diversos com la dansa, el cinema, la fotografia o la literatura. Morau ha obtingut el Premio Nacional de Danza 2013 del Ministeri de Cultura, entre molts altres reconeixements nacionals i internacionals

Fitxa artística

Autoria
La Veronal
Direcció
Marcos Morau
 • + Informació
  Idea, direcció artística i disseny
  Marcos Morau

  Coreografia
  Marcos Morau en col·laboració amb els intèrprets

  Disseny de l’escenografia
  Max Glaenzel

  Disseny del vestuari
  Sílvia Delagneau

  Confecció del vestuari
  Mª Carmen Soriano

  Direcció tècnica
  David Pascual

  Disseny de la il·luminació
  Bernat Jansà
  Disseny del so
  Juan Cristóbal Saavedra

  Text
  Carmina S. Belda
  Violeta Gil
  Celso Giménez


  Assistència a la direcció
  Mònica Almirall

  Assessorament artístic
  Roberto Fratini

  Regidoria d’escena, maquinària i efectes especials
  David Pascual

  Producció i logística
  Cristina Goñi

  Direcció de producció
  Juan Manuel Gil Galindo
  Una coproducció de
  La Veronal, Teatre Nacional de Catalunya, Centro de Cultura Contemporánea Condeduque i Romaeuropa Festival.

  Amb el suport de
  L'Instituto Nacional de las Artes Escénicas y la Música del Ministerio de Cultura y Deporte de España i l'Institut Català de les Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Multimèdia