Presentació Temporada 2020-2021

Presentació Temporada 2020-2021

Respostes i incerteses

Engeguem una temporada en què la incertesa s’ha instal·lat a les nostres consciències individuals, i s’ha convertit en protagonista del nostre imaginari col·lectiu. No podem oblidar, però, que els darrers anys ja duien la marca profunda de la crisi i la fragilitat, si bé és cert que enguany les nostres vulnerabilitats s’han anivellat d’una manera força més visible.

L’atzar de cada instant imprevisible no ens hauria d’eximir de les nostres responsabilitats. La vida sempre és incerta, i probablement sempre ho serà a pesar dels heroics avenços de la tecnologia. Els humans, tanmateix, disposem d’un instrument preciós per afrontar les incerteses: la cultura. O el que és el mateix: el nostre bagatge compartit o compartible, recent i remot, amb totes les seves grandeses i també les seves petiteses, tan necessàries a l’hora de dotar la nostra mirada de major complexitat.

El teatre, com a ritual col·lectiu, actua sempre per ampliar la nostra perspectiva davant la vida. És a dir, per reforçar la nostra capacitat de respondre davant el món. Una capacitat sens dubte precària, però també fonamental en la nostra naturalesa d’animals ètics i estètics. Segurament per això hi ha tantes obres mestres de les arts escèniques protagonitzades per «apocalipsis», enteses com aquelles crisis decisives sobre les quals pot fundar-se un nou ordre col·lectiu.

Aquesta temporada 2020-21, la meva darrera com a director artístic del TNC, està fortament carregada d’apocalipsis que vaticinen profundes transformacions i traslladen a la platea la necessitat —i sobretot la possibilitat— de reforçar el nostre compromís amb la vida, sense obviar-ne en cap cas les fragilitats inevitables. Espero que la gaudiu i la pugueu viure amb intensitat.

Xavier Albertí
Director artístic