Programa educatiu i social

Programa educatiu i social

El TNC vol establir un diàleg obert amb tota la ciutadania, oferint activitats i donant suport a iniciatives que millorin la recepció i el debat entorn de les arts escèniques, presentant una programació també connectada als interessos dels més joves, establint vincles amb els centres d’educació formal i no formal per tal de promoure activitats d’impacte comunitari a través de les arts escèniques, i treballant amb diverses entitats per facilitar l’accés a la cultura a tots els col·lectius socials de manera normalitzada.

Espectacles recomanats per a infants i joves
Conscients que, d’una banda, les futures generacions d’espectadors de teatre són els nens i nenes que des de la infantesa aprenen a valorar-lo i que, de l’altra, les arts escèniques són una eina molt útil per a la formació i el desenvolupament cultural dels joves, el Teatre Nacional de Catalunya ofereix espectacles adreçats a educació infantil i primària i secundària i batxillerat.

Tallers de teatre
Tallers adreçats a primària, en els quals els alumnes s'aproparan a diferents oficis dins el teatre de manera lúdica i creativa.
- Com fer créixer un personatge
- Escenes històriques.

Un dia al TNC
El TNC ofereix una jornada d’immersió al teatre en què els alumnes gaudiran descobrint les entranyes del teatre, assistiran a una representació i, de la mà d’un professional, faran un taller a partir de l’espectacle que hauran vist.

Trobades després de la funció
Acompanyats dels protagonistes, els alumnes complementen la representació descobrint què s’amaga darrere l’espectacle.

Introducció a l'obra
El TNC ofereix a grups d’alumnes la possibilitat d’ampliar la informació sobre l’espectacle abans de la representació.

Visites guiades
Un recorregut comentat que passa pels vestíbuls, les tres sales i la zona d’artistes i de magatzems del Teatre perquè els més joves descobreixin els racons més curiosos del TNC.

Dossiers pedagògics i guies didàctiques per a primària, secundària i batxillerat
Un material per complementar l’assistència a la representació amb informació sobre l’autor, l’obra i el seu context i amb propostes per treballar a l’aula. Amb el suport del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Projecte Escoles Tàndem (projecte de la Fundació Catalunya – la Pedrera)
El TNC col·labora amb aquest programa educatiu innovador a l'Escola Ramon Llull de Barcelona i a l'Institut Eugeni D'Ors a Badalona. Amb l'assessorament, el seguiment i el finançament de la Fundació Catalunya - La Pedrera, i el Consorci d'Educació de Barcelona.

Jornades per a docents
Jornades de formació i reflexió sobre les arts escèniques en l’entorn educatiu.

Cursos d'estiu per a docents
Formació pràctica sobre l’aplicació de les arts escèniques a l’aula.

Llibres i clubs de lectura
En col·laboració amb Arola Editors, el TNC publica la majoria dels textos de les obres de la temporada i, gràcies a la col·laboració amb el Servei de Biblioteques públiques de la Generalitat de Catalunya, s’organitzen clubs de lectura especialitzats en textos teatrals.

Taller Jo també vaig al TNC
Una manera diferent per a que la família comparteixi l'experiència d’anar al teatre. Mentre els adults assisteixen a la funció, els més menuts poden estar gaudint d’una activitat lúdica relacionada amb el teatre al mateix TNC.

Apropa cultura
Apropa Cultura és una iniciativa que uneix més de 50 teatres, auditoris, festivals i museus amb les entitats del sector social per fer la cultura accessible. A través del programa, els centres socials vinculats assisteixen a la programació habitual dels espectacles del TNC a un preu especial i gaudeixen d’una experiència normalitzadora i d’inclusió social.

Projecte Actuem
El Teatre Nacional col·labora amb aquest projecte organitzat per la Fundació La Roda i l’Associació ImpactaT intervencions teatrals, amb la formació escènica de joves en risc d’exclusió social, oferint-los la possibilitat d’assistir a alguns assajos d’espectacles de la temporada i mantenir un intercanvi d’impressions amb el seu equip artístic.

Fundació Èxit i Projecte EDuo
A la Fundació Èxit es treballa per la inserció de joves en risc d’exclusió social a través de projectes formatius innovadors. El TNC col·labora en el Projecte Coach i Projecte EDuo, una iniciativa de voluntariat que es du a terme amb empreses socialment responsables que volen involucrar el seu personal en una acció solidària concreta. D’aquesta manera, els joves coneixen el món del TNC per dins i poden descobrir la seva vocació amb l’objectiu que es motivin per continuar la seva formació.

Sessions adaptades per a persones amb discapacitat
Gràcies a la Fundació ONCE, APTENT – Teatro Accesible i We Act.