Projectes socioeducatius

Projectes socioeducatius

Projecte Teatre i acció

Al TNC creiem en les arts escèniques com a eina de transformació social. I creiem, també, que quan l’art i l’educació s’uneixen, enriquim els processos d’aprenentatge.

La nostra proposta, doncs, consisteix a posar en contacte un grup de joves amb un grup de persones d’algun col·lectiu en situació de vulnerabilitat per treballar conjuntament en un procés de creació artística.

A través del llenguatge escènic treballem per assolir la desestigmatització del col·lectiu que participa del projecte, potenciar el pensament crític dels participants, i així reflexionar sobre qüestions socials.

Un director artístic acompanyarà als participants en un procés de creació durant 20 hores d'assaig organitzades en sessions de treball d'una hora i mitja o dues hores durant un trimestre. Finalment, el procés conclourà amb una mostra a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya, per compartir l'aprenentatge amb familiars i amics.

El TNC ofereix dues APS cada curs, en dos trimestres diferents.

Projecte en Òrbita

El programa EN ÒRBITA proposa participar d’un projecte comunitari amb impacte social a través del llenguatge escènic. A partir d’un procés de creació amb un grup de persones d’un col·lectiu en situació de vulnerabilitat, els grups dels instituts hi participen amb diferents modalitats de vinculació: “en Òrbita6” o “ en Òrbita3.

Els participants del projecte en el format “en Òrbita6” treballen durant el primer i el segon trimestre de curs per tal de crear el material escenogràfic necessari per a la peça que farà el col·lectiu i també amb una petita intervenció dins d'aquest espectacle. Per la seva banda, els participants en el format “en Òrbita3” treballen durant el segon trimestre de curs preparant una petita peça vinculada per temàtica o llenguatge a la peça central.

Durant aquest procés, els joves, coneixeran el col·lectiu i se n'informaran per decidir com serà el treball que faran o la peça que crearan. El procés de creació comptarà amb l'assessorament d'un artista que farà diferents visites al grup per guiar i acompanyar.

El projecte culminarà en una trobada amb tots els instituts que hagin participat en el programa en Òrbita (grups del projecte en Òrbita3, grups del projecte en Òrbita6 i grup del col·lectiu, que haurà treballat en paral·lel al TNC. Es presentaran tots els treballs a la Sala Tallers del TNC per compartir les creacions de tothom i establir un diàleg participatiu.

El TNC oferirà un projecte En Òrbita3 a tres instituts durant un trimestre.

Projectes per temporades

Temporada 22-23:

1. APS amb un grup d’alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Les Corts i un grup de persones grans del Centre Cívic Parc Sandaru. Amb la companyia Cultura i Conflicte, joves i gent gran treballen, en paral·lel als assajos de l’espectacle Moriu-vos. Es presentarà el resultat del seu treball als vestíbuls de la Sala Gran i de la Sala Petita.

2. Aquesta temporada el TNC presenta La veu de la vergonya, dirigit per Pere Borrell. Un lloc de trobada perquè els joves de l'Institut Escola Rec Comtal i els membres de la fundació Aspace es coneguin fent teatre. Una experiència que aproxima dos mons per crear una peça escènica que parli de la vergonya amb tots ells com a protagonistes. Vine a gaudir-ne!

La veu de la vergonya
16 de març a les 18 h

Temporada 21-22:

1. Com la nit i el dia: segon projecte sobre salut mental en el qual també va participar la fundació l’Arep per la salut mental i un grup d’alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Doctor Puigvert. L’espectacle es va presentar als jardins de la Sala Tallers del TNC, a l’Altre Festival i al Festival Mutis.

Vídeo de Com la nit i el dia

2. APS amb un grup d’alumnes de 4t ESO de l’Institut Les Corts i un grup d’adults de l’associació Forma-21, per a la reinserció sociolaboral de persones amb addiccions.
Tot i que en aquest procés no hi va haver cap espectacle per al públic, es van dur a terme activitats de col·laboració i participació.

Galeria fotogràfica

Temporada 20-21:

1. Allà on les maletes es perden: en aquest projecte, hi van participar un grup d’alumnes de batxillerat de l’Institut Doctor Puigvert i la companyia Desconcierto de la fundació Arep per la salut mental. L’espectacle es va presentar a la Sala Tallers del TNC i a l’Altre Festival.

Vídeo d’Allà on les maletes es perden