Galeria d'imatges
Descarregar
   
Videos
Trailer
Presentació Tirant lo blanc. Pere Planella
Trailer
Presentació Tirant lo blanc. Pere Planella
   
Audios
Sala Tallers. 18/02/2015 > 15/03/2015

TIRANT LO BLANC

Joanot Martorell, Roger Cònsul i Pere Planella

ITNC Jove Companyia
Durada: 
1 h 35 min (espectacle sense entreacte)
Preus
TARIFA GENERAL
19€
TARIFA 50%
9,50€

Menors de 25 anys, aturats i Carnet Jove

TARIFA ESPECIAL
16€

Dia de l'espectador, +65 anys, grups +10 persones, abonats, joves 26-30 anys, discapacitats i famílies nombroses i monoparentals

L'entorn

Entorn: 
Òpera bufa

Tirant Lo Blanc a Grècia

Sala Tallers
10/03/2015
GRATUÏT
  Presentació A fons Calendari
Aquesta temporada la Jove Companyia presentarà una versió teatral del Tirant lo Blanc..

Edat recomanada
A partir de 14 anys

Després de l’experiència del primer any de la ITNC Jove Companyia, el Teatre Nacional vol apostar fermament per consolidar aquest projecte de formació acadèmica per a postgraduats de l’Institut del Teatre, amb la voluntat de proporcionar a joves actors noves eines d’especialització que els permetin treballar amb major qualitat i rigor el nostre patrimoni dramatúrgic.

Aquesta temporada la Jove Companyia presentarà una versió teatral del Tirant lo Blanc, que permetrà un treball poc habitual sobre els nostres escenaris amb la llengua d’un dels textos més complexos i fascinants que ha donat la cultura catalana. Un clàssic extraordinari sobre l’amor pel coneixement i la fascinació pels plaers del món, un monument a la curiositat entesa com a essència de l’individu modern. Les nombroses adaptacions de què ha estat objecte aquesta obra, que pot ser considerada com la primera novel·la moderna europea, demostren el renovat interès que les seves aventures han despertat en les successives generacions que han tingut l’ocasió de descobrir-la. 

Sin querer cansarse más en leer libros de caballerías, mandó al ama que tomase todos los grandes, y diese con ellos en el corral. [...] Por tomar muchos juntos se le cayó uno a los pies del barbero, que le tomó gana de ver de quién era, y vio que decía: Historia del famoso caballero Tirante el Blanco. Válame Dios dijo el cura, dando una gran voz; ¡que aquí esté Tirante el Blanco! Dádmele acá, compadre, que hago cuenta que he hallado en él un tesoro de contento y una mina de pasatiempos. [...] Dígoos verdad, señor compadre, que por su estilo es este el mejor libro del mundo; aquí comen los caballeros, y duermen y mueren en sus camas, y hacen testamento antes de su muerte, con otras cosas de que todos los demás libros de este género carecen.

 (Miguel de Cervantes, El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha)

 
Gira
Dissabte 18 d'abril: Barberà del Vallès, Teatre Municipal Cooperativa
Diumenge 19 d'abril: Tordera, Teatre Clavé
Divendres 24 d'abril: Sant Joan Despí, Teatre Despí
Dissabte 25 d'abril: Sant Andreu de la Barca, Teatre Núria Espert
Diumenge 26d' abril: Sant Boi de Llobregat, Teatre Can Masallera
Fitxa artística
Aquesta temporada la Jove Companyia presentarà una versió teatral del Tirant lo Blanc..

Joanot Martorell

No s’han conservat les dades exactes del seu naixement, però es creu que aquest va tenir lloc a València entre els anys 1405 i 1414. La seva mort es va produir l’any 1465. Els primers documents escrits que parlen de Joanot Martorell ja el descriuen com a cavaller l’any 1433. Va formar part de l’estol d’Alfons IV de Catalunya-Aragó en la batalla naval de Ponça, en la qual va morir el seu pare. 

Entre els anys 1438 i 1439 va fer una estada a la cort d’Anglaterra, on va tenir ocasió de conèixer nombrosos cavallers d’arreu del món que probablement li proporcionarien quantiosos materials per escriure la primera part del Tirant lo Blanc, alhora que va poder entrar en contacte directe amb la literatura britànica.

És probable que Martorell comencés l’escriptura del Tirant l’any 1460, després de viatjar per Itàlia. El desgast econòmic que el cavaller va patir a causa dels diversos contenciosos en què estava involucrat expliquen probablement que l’any 1464 empenyorés el manuscrit de la seva obra mestra a Martí Joan de Gualba a canvi de diners, fet que explicaria les empremtes estilístiques d’aquest autor que s’han trobat en la versió final de la novel·la.

 

Pere Planella

Cofundador de les companyies Teatre Lliure (1976) i Zitzània Teatre (1982), va ser professor de l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual (1970-1972) i, des de 1973, és professor d’interpretació a l’Institut del Teatre, en què ha estat cap d’aquesta especialitat (1996-1999).

Ha dirigit una cinquantena d’espectacles teatrals, sobretot amb les companyies del Teatre Lliure i de Zitzània Teatre, entre els quals es poden mencionar Trifulkes de la KatalanaTribu i Èric i l’Exèrcit del Fènix de Víctor Alexandre, El maniquí de Mercè Rodoreda, El 30 d’abril de Joan Oliver, Mort accidental d’un anarquista de Dario Fo, Hedda Gabler de Henrik Ibsen o La cacatua verda d’Arthur Schnitzler.

Ha impartit nombrosos tallers a l’Institut del Teatre sobre obres i autors clàssics, especialment de William Shakespeare, i també de Txèkhov, Sartre, Brecht, Rusiñol i altres. Entre els premis que ha rebut destaquen l’Adrià Gual, el Nacional de Direcció, el de la Crítica o el Serra d’Or, entre d’altres.

 

 

dilluns dimarts dimecres dijous divendres dissabte diumenge
25
abril
dilluns
26
abril
dimarts
27
abril
dimecres
28
abril
dijous
29
abril
divendres
30
abril
dissabte
01
maig
diumenge
 
 
 
 
 
 
 
02
maig
dilluns
03
maig
dimarts
04
maig
dimecres
05
maig
dijous
06
maig
divendres
07
maig
dissabte
08
maig
diumenge
 
 
 
 
 
 
 
09
maig
dilluns
10
maig
dimarts
11
maig
dimecres
12
maig
dijous
13
maig
divendres
14
maig
dissabte
15
maig
diumenge
 
 
 
 
 
 
 
16
maig
dilluns
17
maig
dimarts
18
maig
dimecres
19
maig
dijous
20
maig
divendres
21
maig
dissabte
22
maig
diumenge
 
 
 
 
 
 
 
23
maig
dilluns
24
maig
dimarts
25
maig
dimecres
26
maig
dijous
27
maig
divendres
28
maig
dissabte
29
maig
diumenge
 
 
 
 
 
 
 

Tweets