Canal ètic
El codi ètic del Teatre Nacional de Catalunya és desenvolupat pel reglament del codi ètic a Espanya i té la finalitat d'informar sobre les conductes que el Codi Penal espanyol imputa no només a les persones físiques sinó també a les companyies.
Tal i com proclama el seu Codi ètic, el Teatre Nacional de Catalunya rebutja i combat qualsevol conducta corrupta, perjudicial per l’empresa i la seva reputació.
A continuació destaquem els controls que s’han dissenyat per prevenir i detectar la comissió de delictes, els quals formen part del Programa de Prevenció de Delictes que el TNC ha implantat:
1. Elaboració del Codi ètic
• El TNC disposa d’un Codi ètic aprovat pel Consell d’Administració del TNC el dia 28 de juny de 2017.
• El Codi ètic constitueix i defineix una declaració dels principis generals d’actuació i les pautes de conducta que han de guiar el comportament de totes les persones relacionades amb el TNC en el desenvolupament de la seva activitat professional.
• El Codi ètic recull, a més, les pautes de comportament idònies per prevenir la materialització de riscos penals i, d’aquesta manera, atenuar o eximir una possible responsabilitat penal de l’empresa.
• El seu àmbit d’aplicació engloba tots els departaments de l’empresa i vincula tots els seus empleats, així com qualsevol altra persona o entitat que es relacioni amb
el TNC quan, per naturalesa de la relació, la seva actuació pugui afectar la reputació de l’empresa.
• Els principis del Codi ètic del TNC són d’aplicació, a tots els efectes, a tots els empleats i a tots els membres del Consell d’Administració.
• En el Codi ètic de l’empresa s’estableix que el seu incompliment podrà comportar sancions laborals, sense perjudici de les sancions administratives o penals que, en el seu cas, es puguin derivar.
2. Elaboració de la Guia anticorrupció
El TNC advoca per al desenvolupament d’una activitat responsable, sostenible i d’èxit amb total absència de corrupció. Per això, rebutja i combat qualsevol conducta corrupta, perjudicial per a l’empresa i la seva reputació, tal com es proclama en el seu Codi ètic.
Amb la Guia anticorrupció, l’empresa manifesta expressament el seu compromís amb valors com la integritat, l’equitat, la sostenibilitat i la companyonia. Tots els empleats de l’empresa tenen el deure de respectar, sense reserves, els principis i els valors del TNC i, d’aquesta manera, contribuir a la protecció del seu entorn davant de qualsevol pràctica corrupta.
Amb la finalitat d’ajudar a identificar i a evitar indicis o pràctiques corruptes, la Guia anticorrupció advoca, entre altres qüestions, per les situacions en les quals qualsevol empleat es podria trobar en el seu dia a dia i s’ofereixen recomanacions de com afrontar-les.
3. Directrius per a la prevenció del blanqueig de capitals
La finalitat d’aquestes directrius és establir les regles i els procediments necessaris per al compliment d’allò que s’estableix en la legislació vigent en relació amb la prevenció i la detecció del blanqueig de capitals, així com per impedir que el TNC pugui ser utilitzat en el finançament del terrorisme o altres activitats delictives. La principal legislació a la qual s’està sotmès és la Llei 10/2010, de 28 d’abril, de Prevenció del Blanqueig de Capitals i del Finançament del Terrorisme, el Reial
Decret 925/1995, de 9 de juny, per al qual s’aprova el Reglament de la Llei 19/1993, i la Llei 12/2003 de 21 de maig, de Bloqueig del Finançament del Terrorisme.
4. Protocol per a la prevenció de l’assetjament a la feina
L’assetjament laboral atempta directament contra la dignitat d’una persona. Per això, el TNC manifesta que no tolerarà que es duguin a terme conductes d’aquest ordre en l’àmbit de la institució. Amb aquesta finalitat, es compromet a crear, mantenir i protegir totes les mesures que tingui al seu abast per aconseguir un entorn laboral lliure de tot assetjament on es respecti la dignitat i la llibertat sexual del conjunt de persones que treballen en l’àmbit del TNC.
Bústia ètica
Al TNC s’ha establert la Bústia ètica com a canal de denúncia i interlocució disponible per a tots els empleats de l’empresa, així com per als proveïdors i tercers.
La Bústia ètica està composta per la figura de l’ombudsman que rep, estudia i tracta la informació remesa en matèria de corrupció, de frau i dels comportaments potencialment danyosos que puguin afectar el TNC.
El correu electrònic de l’advocat extern que configura l’ombudsman és el següent: canaletic@tnc.cat