Festival ZIP - Del 15 al 19 de juny

Festival ZIP - Del 15 al 19 de juny

Cinc dies de nous formats escènics.

Com convivim amb les altres espècies? Quina relació té el nostre planeta amb l'univers? Què té a veure una colònia de fongs amb un abocador de deixalles?
L’ecologia en totes les seves accepcions és el fil conductor d’aquesta primera edició del Festival ZIP. Des del gest més petit al més universal.
Del 15 al 19 de juny el TNC es converteix en un punt de trobada de l’escena híbrida amb noms com: Sociedad Doctor Alonso, Psirc, Elena Córdoba, Rosa Casado i Mike Brookes, Xesca Salvà i Marc Villanueva Mir, Laboratorio de Pensamiento Lúdico i Elisa Martínez & Co.

Espectacles

HAMMAMTURGIA
Sociedad Doctor Alonso

Sala Gran. Durada: 55 min
15 i 16/06/22 a les 20 h
Preu: 8 €

Sociedad Doctor Alonso crea una proposta interactiva, un recorregut per explorar la nostra relació amb l’espai.
Centrada en el concepte de “Hammam” com a contenidor d'un ambient i d'una temperatura, Hammamturgia capta el flux dels cossos i proposa transformacions per activar una obra coreogràfica que dialoga amb l'espai i el temps. Com la teoria de l’endosimbiosi de Lynn Margulis, que entén la relació bacteriana com a motor de vida i adaptació crucials, Sociedad Doctor Alonso investiga una relació simbiòtica entre creadors, espectadors, espai i obra per investigar com les condicions externes modifiquen les relacions entre els cossos.
Transita la Sala Gran d’una manera nova. Puja a l’escenari, entra i travessa l’obra, observa les condicions ambientals i deixa que passin coses. Transforma’t alhora que transformes la peça.

DESPRÉS DE TOT
De quan Artemisa i el Leviatà del pantà
De quan Prometeu, els Bitcoins i el Martell de la Mort
Psirc

Sala Gran. Durada: 1 h
18/06/22 a les 17 h i 19/06/22 a les 20 h
Preu: 8 €

És en els marges on se’ns permet existir i crear sense normes.
Psirc presenta dos dels quatre capítols de la saga Després de tot, que explora la marginalitat com un espai ple de potencial i de possibilitats. Combinant música i circ, la companyia aborda el fràgil equilibri de l’ecologia global i la crisi espiritual.
Personatges mitològics clàssics i tecnologia d’última generació conviuen en un lloc fronterer, perifèria de qualsevol civilització; un paisatge en extinció que probablement Google situï al cul del món. Una epopeia sobre la quotidianitat d'existències concebudes des del marge.
Allò desconegut genera por però també fascinació. Endinsa’t al pantà.

EN UN DÍA CLARO PUEDES VER PARA SIEMPRE
Rosa Casado i Mike Brookes
Sala Tallers. Durada: 1 h
Del 15 al 19/06/22 a les 18.30h
Espectacle en castellà
Preu: 8 €


Una acció poética delicada i minuciosa que ens connecta amb altres espais i altres temps.
Durant cinc dies, Rosa Casado, Mike Brookes i un grup de col·laboradores desmuntaran un cotxe de segona mà en totes i cadascuna de les seves parts, una acció minuciosa de separació i de classificació dels materials que constitueixen el vehicle per pensar en allò que és residual i en la connectivitat material de llocs distants. Al llarg d'aquests cinc dies, hi haurà cinc performances diferents, cinc episodis en els quals es proposaran diferents perspectives i escales de relació amb el món a través d'aquest objecte.

L'episodi 1 (15/6/22) comença amb el viatge final d'un dels mil milions de cotxes que actualment s'estima que circulen pels carrers del món.
A l'episodi 2 (16/06/22) mirem cap amunt per observar la fina capa atmosfèrica que envolta el planeta i com les coses que queden suspeses i hi circulen en ella afecten el que veiem.
A l'episodi 3 (17/06/22) imaginem la Humanitat com una força de la naturalesa i pensem en l'escala dels processos i dels esdeveniments geològics comparables amb aquesta força.
A l'episodi 4 (18/06/22) rastregem la pols que s'aixeca i s'assenta amb tot el que fem, residus que es desplacen d'un lloc a un altre i que no podem evitar.
A l'episodi 5 (19/06/22) amunteguem tot allò per al que podríem trobar un nou ús o propòsit, intentem desfer-nos-en i després mirem què en queda.

Fitxa artística

Y PARECEREMOS ÁRBOLES. FICCIONES BOTÁNICAS
Elena Córdoba

Sala Petita. Durada: 1 h 10 min
17 i 18/06/22 a les 20 h
Espectacle en castellà
Preu: 8 €

Som un jardí i Elena Córdoba i la seva companyia imaginen un futur en el qual els seus cossos de ballarins es tornen verds i es converteixen en arbres.
Elena Córdoba va passar la pandèmia observant mons microscòpics. Textures vegetals augmentades sota les lents fins al punt de perdre la referència d’origen. Flors, molses, fulles, líquens...
Y pareceremos árboles combina la dansa, l’estudi de l’anatomia i la projecció d’aquestes realitats vegetals augmentades amb el microscopi per crear unions fictícies entre el cos i les formes d’organització de les plantes.
El cos humà està ple de formes vegetals: neurones arboriformes que s’uneixen formant boscos, petits arbres elèctrics d’on neixen els nostres pensaments, ramificacions del sistema nerviós que semblen ben bé les arrels més intricades...

Fitxa artística

EL PENSAMENT SALVATGE
Xesca Salvà i Marc Villanueva Mir

1. Ritual d’inoculació. 15/06/22 a les 17 h. Jardí Sala Tallers. Durada: 1 h 30 min
2. Període de creixement. ENTRADA GRATUÏTA.16, 17 i 18/06/22. Taller de pintura. Durada: 45 min
3. Exploració planetària. 19/06/22 a les 12.30 h Magatzems. Durada: 45 min
Preu: 8 € (Ritual d’inoculació i Exploració planetària)

Una placa de laboratori de dimensions gegantines. Mans plenes de microbis. I temps. Aquests són els tres elements necessaris per crear la colònia de fongs que veurem créixer en directe en aquesta peça dels creadors Xesca Salvà i Marc Villanueva.

1. Ritual d’inoculació. Una trobada col·lectiva i festiva on companyia i espectadors es reuniran al voltant d’una placa de Petri de dos metres de diàmetre per realitzar un ritual d’inoculació. Una conversa sobre les singularitats digestives dels fongs, la seva habilitat com a descomponedors i transformadors de la matèria i el significat ecològic de les deixalles.
2. Període de creixement. Durant cinc dies la placa es conservarà al Taller de Pintura (accés pel carrer tècnic), en un ambient semifosc i silenciós, mentre els fongs i bacteris inoculats creixen al seu interior. En aquest període la placa es podrà visitar lliurement i de manera gratuïta. Acosta’t a fer-hi un cop d’ull!
3. Exploració planetària. És hora de veure’n el resultat. Mentre descobrim què ha crescut dins la placa de Petri, una intervenció sonora amb percussió i música electrònica en viu ens acosta a un diàleg entre els sons generats pels fongs i el paral·lelisme amb la colonització i la urbanització humanes.

Fitxa artística

GAME OF KIN
Laboratorio de pensamiento lúdico

Vestíbul superior. Durada: 3 h
18/06/22 a les 11 h
Preu: 8 €

Un joc que activa (con)fabulacions i on els jugadors han d’emparentar-se amb espècies no humanes (animals, plantes, bacteris, fongs,…) per sobreviure.
Game of Kin convida a pensar plegats sobre les opcions de vida i de mort d’una sèrie d’éssers híbrids, sorgits de parentescos imaginats en un context de condicions ambientals extremes. Mutacions, hibridacions, extincions... Les solucions no tenen perquè ser amistoses i segurament implicaran sempre greus conseqüències.
Game of Kin és un joc en constant transformació que genera múltiples narratives depenent de les discussions, negociacions i acords a què arriben els jugadors a cada partida.
Una proposta que pretén canviar la nostra manera de pensar i sembrar la llavor d’un futur on realment es pugui sobreviure. Perquè la regeneració encara és possible però només si som capaços d’imaginar-la.

Fitxa artística

THE BEST OR NOTHING
Elisa Martínez & Co.
Vídeo instal·lació
Vestíbul principal
De 16 h a 20 h
ENTRADA GRATUÏTA

Encara avui dia el vehicle s’entén com un símbol de masculinitat i d’estatus.
En aquesta videoinstal·lació, Elisa Martínez s’apropia de la fórmula “anunci de cotxe de luxe” i de l'eslògan “The Best or Nothing” de Mercedes Benz per enfrontar la publicitat i la pujada de la venda de cotxes de luxe amb els carros de ferralla, un nou element del paisatge urbà de Barcelona.
Aquesta peça és incòmoda perquè evidencia la nostra pròpia deshumanització. En mirar un cotxe de luxe o un carro de ferralla la persona desapareix i només som capaços de veure el material que l’envolta i el que representa.

Fitxa artística

Instal·lacions, trobades i activitats

Del 15 al 19 de juny: Instal·lacions als diferents espais del TNC. Entrada gratuïta.
Del 15 al 19 de juny: Trobades internacionals de joves (YPAL + ESCENA 25) als diferents espais del TNC.
15, 17, 18 i 19 de juny: Xerrades a la fresca al Bar-peristil del TNC. Entrada gratuïta. Amb la participació d’ISEA2022 Barcelona (International Symposium on Electronic Art).
17 i 21 de juny: Seqüències fantasma d’una fi del món i Maddi Barber. Curtmetratges. Filmoteca de Catalunya.

Pack ZIP 25 €

5 entrades per veure 5 espectacles o funcions diferents. Estalvia un 37%.

Compra ara!

  • Pots bescanviar les teves entrades per internet, per telèfon 933 065 720 i a les Taquilles del TNC. I si canvies d'opinió, no et preocupis, pots canviar-les fins a 24 h abans de l'inici de la funció.
  • Promoció limitada. Afanya't i no et quedis sense el teu Pack ZIP.
Espectacles inclosos: Hammamturgia, Després de tot, En un día claro puedes ver para siempre,Y pareceremos árboles. Ficciones Botánicas i El pensament salvatge.