Agost 2024
DlDmDcDjDvDsDg
Dj1Dv2Ds3Dg4
Dl5Dm6Dc7Dj8Dv9Ds10Dg11
Dl12Dm13Dc14Dj15Dv16Ds17Dg18
Dl19Dm20Dc21Dj22Dv23Ds24Dg25
Dl26Dm27Dc28Dj29Dv30Ds31

Informació

Incerta glòria

 • ​​​​​​​Adaptación y dirección Àlex Rigola
 • Sala Petita
 • 20/05/2015 al 14/06/2015


Joan Sales va dedicar la major part dels seus esforços creatius a bastir el que seria la gran novel·la catalana sobre la Guerra Civil. Un retrat d’una admirable cruesa de detalls i d’una ferma duresa contra els excessos de tots dos bàndols, que sense perdre fortalesa en les conviccions ideològiques del seu autor, en cap moment evita caure en les postures maniquees que tan sovint han facilitat l’elaboració de discursos reduccionistes sobre aquell conflicte de dolorosa resolució.
L’obra mestra de Sales ressegueix la vida al front i la rereguarda a partir dels diferents punts de vista de tres joves amics que van combatre junts al front d’Aragó, i que estan alhora units i separats pel seu amor cap a dues figures femenines que viuen la realitat de les rereguardes oposades des d’aquella «incerta glòria d’un matí d’abril» —parafrasejant el vers shakespearià d’Els dos cavallers de Verona— en què l’alçament de les forces militars va desencadenar el conflicte bèl·lic.
Àlex Rigola s’acosta a les pàgines d’una de les més grans novel·les catalanes per oferir-ne la seva personal lectura escènica, en la línia de treballs anteriors com la seva aplaudida 2666sobre la novel·la de Roberto Bolaño.
I tota la joventut no és més que la incerta glòria d’un matí d’abril, la tenebrosa tempesta travessada de llampecs de glòria, però ¿Quina glòria, Déu meu? Hi ha el despertar, i els despertars són tristos, després de les nits de febre i de desvari. Potser el pitjor de la guerra és que després ve la pau... Un es desperta de la seva joventut i li sembla haver tingut febre i desvari, però un s’arrapa al record d’aquell desvari i d’aquella febre, d’aquella tempesta tenebrosa, com si fora d’ella no hi hagués res que valgués la pena en aquest món. Jo no sóc més que un supervivent, un fantasma, no visc més que de records.
(Joan Sales, Incerta glòria)


A FONS

Joan Sales
Va néixer l’any 1912 a Barcelona, on va morir l’any 1983 després d’haver lluitat al front d’Aragó durant la Guerra Civil i d’haver sobreviscut als camps de concentració francesos. Va viure exiliat a França i Mèxic, abans de tornar-se a instal·lar definitivament a Catalunya l’any 1948, amb l’objectiu de dinamitzar el sector editorial en llengua catalana.
Incerta glòria ocupa un espai destacat dins la gran obra literària de Sales, que és equiparable a la tasca monumental que l’autor també va dur a terme al capdavant de l’editorial Club Editor, la qual publicaria algunes de les novel·les més importants en la narrativa catalana de postguerra, amb autors com Mercè Rodoreda o Llorenç Villalonga.
En la seva producció també destaquen la seva versió en prosa moderna del Tirant lo Blanc, que després convertiria en òpera bufa, i els seus epistolaris amb Màrius Torres, Joan Coromines o Mercè Rodoreda.
 
Àlex Rigola
Des de 2010 és el director de la secció de teatre de la Biennal de Venècia, i va ser director artístic del Teatre Lliure de 2003 a 2011.
Entre els seus darrers treballs, es poden mencionar el muntatge alemany de 2666 de Roberto Bolaño (Schaubühne de Berlín, 2014), El policía de las ratas (Temporada Alta, 2013), Madame Butterfly de Puccini (La Fenice, Venècia, 2013), Maridos y mujeres de Woody Allen (Teatro de la Abadía, Madrid, 2013), MCBTH de William Shakespeare (Teatre Nacional de Catalunya, 2012), Coriolà (Teatre Lliure, 2012), LabCanal: Argelés-sur-mer (Havanera)(Temporada Alta, 2011) o Tragèdia (Festival Grec, 2011).
Els seus espectacles s’han pogut veure arreu del món, en països com França, Itàlia, Àustria, Portugal, Rússia, Bòsnia, Polònia, Romania, Xile, Veneçuela, Colòmbia, Taiwan i Austràlia.


L'ENTORN
 
 • COL·LOQUI amb Francesc Serés
El col·loqui sobre Incerta glòria comptarà amb la presència de Francesc Serés, escriptor, juntament amb Àlex Rigola, director de l’espectacle.
L’obra literària de Francesc Serés (Saidí, 1972) inclou títols com De fems i de marbres (2003), La força de la gravetat (2006), Caure amunt. Muntaner, Llull, Roig (2008) o Contes russos (2009). Els seus textos han estat traduïts a diferents llengües i han estat guardonats amb el Premi Nacional de Literatura i el Premi Ciutat de Barcelona, entre d’altres. Col·labora habitualment amb diversos mitjans de premsa escrita.

Fitxa artística

​​​​​​​Adaptación y dirección
Àlex Rigola
Amb
Nao Albet, Andreu Benito, Marcel Borràs, Aina Calpe, Joan Carreras, Laia Duran, Toni Mira, Pau Roca, Mar Ulldemolins
 • + Informació
  Escenografia
  Max Glaenzel

  Vestuari
  Sílvia Delagneau

  Il·luminació
  Agustí Viladomat

  Banda sonora
  Nao Albet

  So
  Albert Mosoll

  Vídeo
  Francesc Isern
  Max Glaenzel
  Ajudanta de direcció
  Alba Pujol

  Ajudants d'escenografía
  Martín Eluchans
  Josep Iglesias


  Documentació
  Eleonora Herder

  Il·lustració cos
  Alejo Levis

  Equip tècnic i de gestió de Heartbreak Hotel
  Jordi Puig “Kai” (Producció executiva)
  Punt de Fuga SL (Coordinació tècnica)
  Titus Andrònic SL (Producció)
  Trànsit Projectes (Producció)


  Agraïments
  Maria Bohigas
  Happy Punt SL
  Natalia Sánchez
  Salvador Sunyer
  Salvi Miserachs
  Familia Centelles
  Centro Documental de la Memoria Histórica del Ministerio de Educación

  Cultura y Deporte

  Producció
  Teatre Nacional de Catalunya i Heartbreak Hotel
   

Multimèdia