August 2024
MoTuWeThFrSaSu
Th1Fr2Sa3Su4
Mo5Tu6We7Th8Fr9Sa10Su11
Mo12Tu13We14Th15Fr16Sa17Su18
Mo19Tu20We21Th22Fr23Sa24Su25
Mo26Tu27We28Th29Fr30Sa31

Information

Foot-ball

 • Idea i direcció Cesc Gelabert
 • Sala Tallers
 • 22/01/2015 al 01/02/2015

Segons Pasolini, el futbol és un llenguatge en el qual els jugadors escriuen els signes amb el seu cos i els espectadors els desxifren. Així, des del moment en què els signes del futbol deixen de ser purament instrumentals per esdevenir expressius, es pot considerar que aquest llenguatge presenta diferents categories estètiques, igual que els conceptes de prosa o poesia permeten classificar la llengua verbal. I en aquest sistema de signes hi ha moments exclusivament poètics, com ara els gols o els driblatges, perquè són sempre pertorbacions del codi, igual que també ho és la paraula poètica.
La hibridació de llengües —anglès i català— que formen el títol d’aquest espectacle serveix al coreògraf Cesc Gelabert per presentar una hibridació de dos dels principals llenguatges no verbals de la nostra cultura —el futbol i la dansa— i així establir un diàleg entre la capacitat expressiva i la naturalesa poètica d’aquestes manifestacions escèniques. Foot-ballés l’ocasió de veure un equip de ballarins que juguen a descodificar coreogràficament algunes de les millors jugades del Futbol Club Barcelona.


A FONS

Marca goles y después levanta el dedo hacia los cielos y se santigua hacia los infiernos, con una seriedad de samba trascendente, como si los goles le vinieran de fuera, cual la gracia santificante y la ayudita del Espíritu Santo.
Cualquier otro delantero centro que se llevara la pelota al tacto, con los pies tan sensibles y blandos como los relojes de Dalí, para rematarla a continuación con pies de piedra excitaría el sentido del ridículo y el odio de los defensas y porteros. [...] 
Otro valor añadido a este jugador es su misteriosa gestualidad, hierático como un diosecillo preocupado por la deforestación del Paraíso e inalterable al paso de las estaciones. [...] Crea un espacio y un tiempo, o así nos lo parece mientras dura la magia.
Para si algún día, como le ocurrió al marino que perdió la gracia del mar, él pierde la gracia del gol, no olvidemos que gracias a él volvimos a vivir tiempos de esplendor en la hierba, sin la suerte de tener a mano un poeta como William Wordsworth para contarlo.
 (Manuel Vázquez Montalbán, Fútbol. Una religión en busca de un Dios)
 
 
Cesc Gelabert
Ballarí, coreògraf i director, Cesc Gelabert comença els seus estudis de dansa l’any 1969, i aviat entra a formar part del grup d’Anna Maleras i a rebre classes de jazz contemporani i altres tècniques, alhora que comença a experimentar amb les seves pròpies coreografies. Paral·lelament, no deixa de cultivar la seva afició pel futbol i de jugar cada cap de setmana com a capità del seu equip. 
Realitza la seva primera coreografia l’any 1972 i des d’aleshores la seva feina ha estat aplaudida arreu del món. Ha col·laborat amb grans personalitats de les arts escèniques com ara Fabià Puigserver, Núria Espert, Jorge Lavelli, Montserrat Caballé, Milva, Gerardo Vera, Pilar Miró, Lluís Pasqual, Emilio Sagi, Carles Santos, Frederic Amat, Mario Gas, Julia Migenes Johnson, José María Sánchez-Verdú, Kanjuro VII, Lorenzo Mariani i Giancarlos del Monaco, entre d’altres, i ha realitzat encàrrecs per a Mikhail Baryshnikov, David Hughes, Balletto di Toscana, Tanztheater Komische Oper, Ballet Gulbenkian, Larumbe Danza i Hermès.
Al llarg de la seva trajectòria, ha rebut prestigiosos guardons, com la Medalla de Oro al Mérito en las Artes Escénicas i el Premio Nacional de Danza, que concedeix el Ministerio de Cultura, així com el Premi Nacional de Dansa de la Generalitat de Catalunya, el Premi Ciutat de Barcelona (1987 i 2005), el Premi Max de les Arts Escèniques al Millor Coreògraf i al Millor Intèrpret Masculí de Dansa (2004 i 2005) i el The Herald 2004 Angel Award del Festival Internacional d’Edimburg, entre d’altres.
 

L'ENTORN
 
 • COL·LOQUI amb Jordi Basté
El col·loqui sobre Foot-ball comptarà amb la presència de Jordi Basté, periodista i presentador català de ràdio i televisió, juntament amb Cesc Gelabert, director de l’espectacle. 
Jordi Basté (Barcelona, 1965) és periodista i presentador català de ràdio i televisió. Actualment, és el director i presentador del programa matinal El món a RAC 1 de l’emissora RAC 1. Durant 22 anys va treballar a Catalunya Ràdio on va col·laborar en les retransmissions de futbol de Joaquim Maria Puyal i s’encarregava de les retransmissions de partits de bàsquet. També hi va presentar el programa La jornada. A la televisió, ha treballat com a redactor del programa de Bàsquetmania de TV3 i com a codirector i presentador de Gol a gol al Canal 33.
A la premsa escrita, ha publicat articles a El 9, l’Avui, el Mundo Deportivo i La Vanguadia.

Production team

Idea i direcció
Cesc Gelabert
Cast
Daniel Corrales, Lluc Fruitós, Cesc Gelabert, Virginia Gimeno, Anna Hierro, Lorena Nogal, Luis Pedraza, Alberto Pineda
 • + Information
  Audiovisual
  Jordi Morató
  Cesc Gelabert


  Costumes
  Lydia Azzopardi

  Coordinació tècnica audiovisual
  Albert Coma

  Direcció de fotografia i càmera
  Lara Vilanova

  Ajudants de càmera
  Xènia Pintó
  Ivan Romero


  Auxiliar de Production
  Mayca Sanz

  Production de l'audiovisual
  Termita Films SL

  Direcció musical
  David Albet

  Tècnic de gravació musical
  Juan Antonio Ros

  Enginyer de so
  Juan Antonio Ros

  Enregistrat al Teatre Nacional de Catalunya (Barcelona) i a El Cantón de la Soledad (Vitoria-Gasteiz). Barreges i masterització a El Cantón de la Soledad (Vitoria-Gasteiz

  Direcció tècnica
  Conxita Pons

  Production / Distribució
  Maria Rosas

  Agraïments
  Jordi Camell
  Emilio Pérez de Rozas
  Samuel Delvaux
  Roseland Musical
  Isaki Lacuesta


  Patrocinador
  FC Barcelona
  Coreografia
  Cesc Gelabert amb la col·laboració dels ballarins

  Música original
  Borja Ramos

  Il·luminació
  Conxita Pons
  Cesc Gelabert


  Direcció audiovisual
  Jordi Morató

  Ajudants de direcció
  Elena Molina
  Txema Torres


  Operador de càmera
  Claudio Frola

  Cap de Production
  Elena Molina

  Production delegada de La Termita Films
  Isa Campo
  Isaki Lacuesta


  Enregistrament musical
  Orquestra de Cambra de l'ESMUC

  Músics
  Isabel Gualda (flauta)
  Daniel Miguel (saxo tenor)
  Abel Batllés (clarinet baix)
  Oriol Guimerà (contrafagot)
  Carlos Leite (trompeta)
  Pau Romero (trombó I)
  Alba Pujals (trombó II)
  Joel Carrascosa (trompa)
  Joan Pérez-Villegas (percussió I)
  Guillem Ruiz (percussió II)
  Virva Kuusi (percussió III)
  Victor Gómez (acordió)
  Alexandra López (violí I)
  Yuliya Storonska (violí II)
  Patricia Torres (viola)
  Eñaut Zubizarreta (violoncel)
  Alejandro Tamayo (contrabaix). Músics addicionals: David Gorospe (bateria)
  Arturo Blasco (guitarra elèctrica)
  Ruben Amatriain (guitarra elèctrica)


  Electrònica
  Borja Ramos

  Production musical
  Borja Ramos

  Assistents de Cesc Gelabert
  Toni Jodar
  Sarah Taylor


  Assistent de Lydia Azzopardi
  Paulette San Martin

  Administració
  Xavier Vigas

  Production
  Teatre Nacional de Catalunya
  Gelabert Azzopardi
  Mediapro   

Multimedia